Close
Picture of PROGRAMUL DE BURSE PROFUSION

PROGRAMUL DE BURSE PROFUSION

Festivalul de Film Românesc de la Londra a anunțat inaugurarea programului anual de burse Profusion.

(foto: Ramona Mitrică, director Festival, împreună cu Simona Șușnea, bursieră Profusion)

Festivalul de Film Românesc de la Londra a anunțat inaugurarea programului anual de burse Profusion, ca parte a celebrării celor zece ani de existență ai festivalului.

Scopul acestei burse este de a sprijini tinerii cineaști din mediul românesc.

Bursa pentru anul 2013 a fost oferită în cadrul unui eveniment special din perioada festivalului (www.rofilmfest.com), în prezența primului beneficiar: tânăra cineastă româncă Simona Șușnea.

Bursa din anul 2013, în valoare de 1500 de lire sterline, a constat în:

  • un sejur la Londra în perioada Festivalului de Film Românesc de la Londra și
  • o contribuție de 500 de lire destinată achitării taxelor de studiu la Facultatea de Film și Televiziune din Londra (National Film and Television School - NFTS), unde Simona Șușnea este înscrisă ca studentă la Masterat.

Fondurile asigurate de bursă au acoperit costurile călătoriei București - Londra – București, transportul local în Londra, cazarea la hotel pentru o săptămână, per diem, bilete la proiecțiile din festival.

Programul Profusion oferă, de asemenea, sprijin în campania de strângere de fonduri, consiliere de specialitate și mentorat. În 2014, bursa Profusion își propune să promoveze proiecte cinematografice bazate pe experiența vieții din diaspora și să încurajeze, în special, evoluția tinerilor cineaști români din Marea Britanie.

Biografie:

Simona Șușnea, fotograf și director de imagine, a absolvit Facultatea de Cinematografie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, România.  De curând, a fost acceptată la Facultatea de Film și Televiziune din Londra, oferindu-i-se astfel șansa să-și continue studiile pentru a obține diploma de Masterat în Cinematografie. În 2011, prin programul Mundus, înființat de Uniunea Europeană, Simona a câștigat o bursă care i-a permis să participe la prestigiosul curs Budapest Cinematography Masterclass. În 2010, Kodak România i-a acordat Simonei premiul de cinematografie pentru film românesc. Portofoliul ei a fost apreciat de artiști precum John Bailey (ASC) și Andy Fallon, iar scurt-metrajele ei au fost prezentate în cadrul unor importante festivaluri internaționale de film, cum ar fi Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Mai multe detalii găsiți pe site-ul www.simonasusnea.com.

Despre experiența festivalului și bursa Profusion:

„Faptul că am participat la Festivalul de Film Românesc de la Londra a fost un dublu motiv de sărbătoare pentru mine.

În primul rând, a fost prima mea vizită la festival și s-a întâmplat să coincidă cu aniversarea celei de-a zecea ediții a evenimentului. Am fost fericită să mă alătur publicului, personalităților și artiștilor români pentru a  sărbători împreună succesul și realizările cinematografiei noastre. Cred că Festivalul este un eveniment important și pentru faptul că are forța de a reuni comunitatea românească. A fost o adevărată plăcere să întâlnesc echipa organizatorică și să pot arunca o privire din interior asupra întregului proces de pregătire a proiecțiilor pentru public. Îmi doresc ca și filmele mele, pe care le voi realiza după terminarea studiilor, să fie selectate și prezentate publicului româno-britanic.

Al doilea motiv de celebrare a fost inaugurarea bursei Profusion de către organizatorii Festivalului de Film Românesc de la Londra, iar faptul că mi-a fost înmânată prima bursă de acest fel este o adevărată onoare. Bursa Profusion a contribuit la transformarea în realitate a visului meu de a studia la NFTS, și mi-a venit în ajutor în procesul de strângere de fonduri pentru a-mi acoperi taxele de studiu. Câștigarea acestei burse mi-a întărit încrederea și determinarea pentru a-mi urma planurile,  cu optimism și speranță de succes. Tinerii au nevoie de ghidare pentru a ajunge la vârf și eu sunt foarte norocoasă să am susținerea echipei Profusion. Le mulțumesc pentru această șansă, pentru inițiativa lor și pentru eforturile pe care le fac în sprijinul cineaștilor români.”  – Simona Șușnea

Simona a condus propria campanie de adunare de fonduri, prin platforma de donații „Indiegogo” și, de asemenea, prin expunerea și vânzarea excelentelor sale lucrări fotografice (http://irocheez.tumblr.com/fineart). Simona continuă să caute sprijin financiar pentru a-și îndeplini visul. Încurajăm și alte companii, fundații și donatori să o susțină pe tânăra și talentata cineastă. Dacă doriți și dvs. să o sprijiniți pe Simona să-și poată continua Masteratul la NFTS,  pe drumul spre o carieră solidă în film, ne puteți contacta la mail@profusion.org.uk.